Vanliga frågor

Här hittar du svar några av de vanligaste frågorna vi får.

Frimärken och samlarprodukter

Är åländska frimärken med värdet i finska mark giltiga?

Nej, frimärken utan valutatecken, alltså med en valör i finska mark, är inte längre giltiga som porto. Giltiga frimärken är endast:

- Frimärken som har båda valutatecknen mk och €.
- Frimärken som har valutatecknet €.
- Frimärken med 1 klass, 2 klass och Julpost.
- Frimärken med Lokalpost, Inrikes, Europa och Världen.

Vad betyder Lokalpost, Inrikes, Europa, Världen och Julpost?

De flesta frimärken har en siffervalör. Men de frimärken som inte har en valör utskriven har istället en av dessa beteckningar: Lokalpost, Inrikes, Europa, Världen eller Julpost.

Beteckningen motsvarar ett visst värde när du ska använda det till att skicka ett kort eller brev. Det värdet beror på den portotabell som gäller just nu.

Värdet på de valörlösa frimärkena kan alltså ändra vid en portojustering och frimärkena kan därmed öka i värde. Beteckningarna motsvarar ett visst värde vid frankering, vilka är:

Lokalpost: frimärket kan användas till Priority försändelser inom Åland med en vikt upp till 50 gram.

Inrikes:
frimärket kan användas till Priority försändelser till Finland med en vikt upp till 50 gram.

Europa:
frimärket kan användas till Priority försändelser inom Norden och Europa med en vikt upp till 20 gram.

Världen: frimärket kan användas till Priority försändelser inom hela världen med en vikt upp till 20 gram.

Julpost: frimärket kan användas för att skicka julhälsningar till Åland och Finland med en vikt upp till 20 gram för ett reducerat pris under en begränsad tid i november och december. Frimärkena går att använda året om. Värdet baserar sig då på den jultaxa som var aktuell senaste jul.

Kan jag beställa stämplar på mina försändelser från andra postkontor än Mariehamn?

Ja det går bra. Vi stämplar både frimärken och färdigt adresserade och frankerade kuvert enligt dina önskemål. En hanteringsavgift tillkommer vid beställning av flera olika postkontorstämplar.
Information om postkontorens datumstämplar och bildmotivstämplar hittar du här.

Är det någon skillnad på en specialstämpel och en utställningsstämpel?

Ja, en specialstämpel är en postal stämpel som kan stämplas på vilket giltigt åländskt frimärke som helst. En utställningsstämpel är inte en postal stämpel utan en så
kallad minnesstämpel.

Till vem kan jag skicka idéer om nya frimärksmotiv och filateliprodukter?

Förslag kan du skicka till Frimärksgruppen på adressen: Frimärksgruppen, Åland Post, PB 1100, AX-22111 MARIEHAMN, Åland, eller per e-post till stamps@alandpost.com.

Kan åländska helsaker och maximikort postas till alla länder utan frimärken?

Ja, Porto betalt-symbolen på kortens baksida betyder att du kan posta dem utan frimärke till vilket land som helst från Åland.

Abonnemang och leveranser

Hur ändrar jag mitt abonnemang och mina adressuppgifter på mitt abonnemangskonto?

Du kan gå in och titta på dina kontouppgifter på Mitt konto för abonnemang men det är inte möjligt att göra ändringar själv. Om du ser något fel eller önskar göra ändringar ber
vi dig kontakta oss per e-post eller brev.

OBS! På grund av byte till ny hemsida är ditt konto för abonnemang inte längre kopplat till webbshoppen. Dina gamla inloggningsuppgifter fungerar alltså inte när du gör beställningar här i vår nya webbshop.

Kan jag få mina försändelser skickade till mig utan att Åland Post anger värdet på innehållet i försändelsen?

Nej, Åland Post måste följa tullbestämmelserna och anger alltid värdet på försändelsens innehåll.

Kan Åland Post frankera mina abonnemangsförsändelser?

Tyvärr är det inte möjligt på grund av produktionstekniska skäl.

Kan ni skicka min tilläggsbeställning med nästa abonnemangsleverans?

Hanteringen av tilläggsbeställningar och abonnemangsleveranser skiljer sig från varandra, och vi kan därför inte skicka dem tillsammans.

Varför måste jag betala moms och behandlingsavgift på min leverans?

Åland är en del av EU:s tullområde men hör inte till EU:s skatteområde på samma sätt som till exempel Kanarieöarna. Åland räknas således som tredje land vid handel med EU. När du handlar med ett område som inte tillhör EU:s skatteområde måste du tulldeklarera. Detta innebär att du behöver betala moms för varor från Åland.  Därtill kan komma en behandlingsavgift hos ditt postverk. För mera information kan du kontakta tullverket i ditt land.

Observera att 1.7.2021 ändrade momsreglerna för e-handel till EU från tredje land och alla varor oberoende av värde måste då tulldeklareras.

På leveranser till Finland uppbär Åland Post idag moms automatiskt enligt gällande momsregler. Även på leveranser till Norge uppbär Åland Post moms när tillämplig enligt gällande regler.

Många länder utanför EU tillämpar en lågvärdesgräns för försändelser med ringa värde, tex 22 euro, och uppbär ingen moms för dessa varor.

Våra produktpriser anges alltid exklusive moms.

Betalningar och reklamationer

Kan jag beställa mot faktura i webbshoppen?

Betalningsalternativet faktura har upphört på grund av en ändring i konsumentskyddslagen i Finland den 1 oktober 2023. 

Du kan använda följande betalningssätt i vår webbshop: bankkort som Visa eller Mastercard eller din internetbank hos en finländsk bank. 

Kan jag ha pengar på mitt kundkonto hos Åland Post för kommande leveranser och hur sätter jag enklast in pengar på mitt kundkonto?

Ja, det går bra att ha pengar innestående på ditt kundkonto för kommande leveranser. Du kan göra en insättning på något av följande sätt:

Banköverföring - kunder på Åland, i Finland, Sverige, Danmark och Norge kan göra en inbetalning till något av våra bankkonton i dessa länder. Kunder i övriga länder ombeds använda vårt bankkonto i Finland. Kunder på Åland, i Finland, Sverige, Danmark och Norge ber vi vänligen ange referensnumret (OCR-nr, KID-nr) från den senaste leveransen på inbetalningen för att den ska registreras på rätt kundkonto. Kunder i övriga länder bör ange sitt kundnummer för att betalningen säkert ska registreras på rätt kundkonto. 

Kontonummer:

Finland
FI08 5578 0420 057227, OKOYFIHH
Sverige
8901-1893.211.308-9
Danmark
DK0950100001261761, JYBADKKK
Norge
NO0416442087400, DNBANOKK

Betalkort - på vår hemsida kan du betala med ditt betalkort via den säkra och krypterade länken. Följ instruktionerna och notera att ditt kundnummer består av 9 siffror, medan ditt senaste fakturanummer består av 10 siffror.

Kan jag göra en inbetalning till mitt kundkonto med PayPal?

Vänligen beakta att betalningar via PayPal inte är möjliga.  Vi  ber dig  använda något av våra övriga betalningssätt.

Jag har gjort en inbetalning, men den syns inte på min faktura.

På fakturan står det när den är utskriven. Har du gjort en inbetalning efter det datumet syns inte inbetalningen på fakturan. Inbetalningar från utlandet tar också längre tid, vilket gör att den kanske inte ännu syns.

Har du gjort en inbetalning som inte beaktats på följande faktura, tag kontakt med oss. Observera att det är viktigt att du alltid skriver ut ditt kundnummer vid en inbetalning.

Vad gör jag om jag får en skadad leverans?

Reklamationer ska meddelas omedelbart efter att du upptäckt att varan var skadad. Du reklamerar eventuella fel och defekter genom att kontakta oss på mejladressen stamps@alandpost.com eller telefon +358 63664. Vänligen returnera de skadade produkterna väl emballerade och i originalförpackning med bifogad beskrivning av skadan/felaktigheten så byter vi produkterna. Kom ihåg att uppge ditt namn och kundnummer i din retursändning.

Hur länge får jag reklamera en försändelse?

Reklamationer ska meddelas omedelbart efter att du upptäckt att varan var felaktig eller defekt. Meddela Åland Post per mejl till stamps@alandpost.com eller telefon +358 18 63664. Produkterna ska återsändas emballerade och i originalförpackning med bifogad beskrivning av felaktigheten. Ange ditt namn, e-postadress och ordernummer vid återsändning.

Jag är inte nöjd med de frimärken jag fått. Kan jag byta dem?

Som kund har du rätt att ångra din beställning inom 14 dagar. Ångerfristen räknas från den dag du har tagit emot produkterna. Meddela Åland Post per mejl till stamps@alandpost.com eller telefon +358 18 636641 om du har ångrat dig. Produkterna ska returneras senast 14 dagar efter att du gjort din ångeranmälan. För att kunna återlämna varorna måste de vara i oförändrat skick och i originalförpackning om sådan finns. Kontakta oss om du har frågor angående återsändning.