Större korsnäbb – Ny utgåva 15 mars!

Större korsnäbb – Ny utgåva 15 mars!

Den gäckande större korsnäbben fångad på frimärke från Åland

Den 15 mars är det dags för årets fågelfrimärke från Åland Post som utmanade konstnären Bo Lundwalls fågeldetektivfärdigheter, men han lyckades till sist fånga den gäckande större korsnäbben. Fågeln är endemisk för Åland och Skandinavien och avbildas troligen för första gången på ett frimärke.

Konstnären Bo Lundwall berättar att han fick ta till olika knep för uppdraget att måla större korsnäbben (Loxia pytyopsittacus):

– Det var en extra utmaning att få tag i referensmaterial till denna fågelart. När jag var ute och fågelskådade såg jag den mindre korsnäbben ibland men mera sällan den större. Ett knep jag tog till var Sveriges Lantbruksuniversitets Artdatabank. I den kunde jag varje dag följa om fågeln var synlig i mitt närområde och till slut fick jag tag i skissmaterial. Jag kom även i kontakt med konservator och skulptör Lennart Pettersson som lånade mig ett monterat exemplar av en hona så att jag fick studera detaljer på närmare håll. Det är första gången jag målar större korsnäbb, så det var extra roligt att få göra just denna speciella fågel på frimärke.

På Åland häckar både större och mindre korsnäbb och de kan vara svåra att skilja åt i skogen. Kännetecknande för korsnäbben är den korsade spetsen på näbben som hos den större korsnäbben är både bredare och längre. Fågeln äter främst tallfrön och den korsade näbben är anpassad för att knipsa upp kottfjällen.

Korsnäbben har stort huvud, långa vingar och en kluven stjärt. Honan är grågröngråbrun medan hanen går från tegelrött till praktfullt röd. På nära håll ser du likheter med papegojor. Det grekiska ordet psittakos i artnamnet betyder just papegoja.

Fakta om utgåvan

Utgåvans namn Större korsnäbb
Utgivningsdatum 15.3.2023
Konstnär Bo Lundwall
Formgivare Johanna Finne
Upplaga 45 000
Valör Lokalpost (2,40 €)
Pris FDC 3,40 €
Pris maximikort 3,70 €
Frimärksstorlek 30 × 40 mm
Antal/ark 2 × 12 frimärken
Papper 110 g/m2
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset
Tryckeri Cartor Security Printers

Beställ frimärke, förstadagsbrev och maximikort i webbshoppen.

Tillbaka till blogg