Klassiska tomtar i modern version på årets julfrimärken från Åland

Klassiska tomtar i modern version  på årets julfrimärken från Åland

Julen tjuvstartar den 20 oktober med utgivningen av årets julfrimärken. Finländske illustratören Sami Saramäki debuterar för Åland Post med en retroinspirerad och stämningsfull julserie. ”Jag gjorde flera olika skisser, men de med små tomtarna blev snabbt favoriter så de blev utgångspunkten för frimärksmotiven.”, berättar Sami.

Julen är den högtid då vi skickar flest hälsningar per post. Att skicka julkort har varit populärt sedan 1800-talet. Kortmotiven har dessutom påverkat nordbornas bild av julfirandet. Flera av våra julsymboler har hängt med sedan de första julkorten importerades från England och Tyskland. Korten introducerade främmande traditioner som tomte, julgran och julklappar. Den svenska konstnären Jenny Nyström med sina tomtemotiv och Ålandsättlingen Haddon Sundbloms teckningar av jultomten på 1930-talet har också bidragit till vår bild av tomten.

För årets julfrimärken har illustratören Sami Saramäki skapat en modern version av de klassiska tomtarna. På det ena frimärket guidas tomtarna på sin väg till Åland med julposten av fyren Sälskär som ligger på en ö nordväst om fasta Åland. På det andra frimärket har tomtarna tagit en paus i paketutdelningen vid Finströms kyrka från 1200-talet och helgad till Sankt Mikael.

Sami beskriver sin kreativa process såhär:

– Jag började med att undersöka vilka visuella element som skulle passa för traditionella frimärken. De små tomtarna blev snabbt favoriter. Därefter funderade jag på olika platser på Åland att placera tomtarna i och föll för Finströms kyrka och Sälskärs fyr. För att förstå kyrkans och fyrens former bättre gjorde jag 3D-modeller av dem i min dator.

Beställ förstadagsbrev och maximikort i webbshoppen. 

Köp Julpost-frimärket för dina julkort inom Åland och till Finland. Köp julfrimärket  med valör Världen för julpost till övriga länder. 

Tillbaka till blogg