Ikoniska traktormärken avslutar frimärksserie med veterantraktorer

Veteran tractors

Den 4 januari avslutas Åland Posts frimärksserie med veterantraktorer fotograferade av åländske fotografen David Lundberg. De två sista frimärkena visar en Ferguson från 1955 och en Fordson Super Major från 1960. Den 3-åriga serien startade i februari 2020 och består av totalt sex frimärken, vars motiv spänner från tidigt 1900-tal till 1960-talet.

Det första frimärket visar en Ferguson-traktor som togs fram av irländaren Harry Ferguson och revolutionerade jordbruket när den lanserades 1946. Ferguson-traktorn kom till Åland 1956 i samband med en Ålandsutställning och fick ett hem på Valter Janssons gård i Svinö, Lumparland.

– Traktorn stod undangömd på gården i många år tills jag och min bror Lars-Erik bestämde oss för att renovera den. Det var runt 2005 som jag började leta ny motor och hade turen att hitta en i utmärkt skick i Sverige, berättar Valters son Sven-Åke Jansson som idag förvarar traktorn vid veterantraktorklubbens lokaler vid Ålands landsbygdscentrum i Jomala. Där använder han traktorn med en skrinda bakpå att köra runt med barnen som deltar i 4H-verksamheten.

Det andra frimärket visar en Fordson Super Major av 1960-årsmodell. Tillverkaren Ford Motor Company var på den tiden en av de största producenterna av traktorer. Denna modell visade sig bli den sista versionen av Fords Major-modeller.

Gösta Johansson köpte traktorn som ny till sin gård Västra Hinders som ligger i Önningeby, Jomala. Traktorn bevaras än idag på gården och rattas av Daniel Högman som köpte den av sin svärmor.

– Jag målade och fixade upp traktorn i början på 2000-talet. Den är intakt med originaldelar. Skärmarna är utbytta, men som du kan se har den till och med plåtarna på sidorna kvar, vilket är rätt ovanligt. Jag har inte plockat på traktorn något extra och avgassystemet är original, berättar Daniel som idag bland annat använder traktorn till att slå vägrenarna.

Fakta om utgåvan
Utgåvans namn: Veterantraktorer
Utgivningsdatum: 4.1.2023
Fotograf: David Lundberg
Formgivning: Johanna Finne
Upplagor: 2 × 45 000
Valörer: 1,80 € & 2,90 €
Pris FDC: 5,70 €
Pris maximikort: 3,50 €
Frimärksstorlek: 40 × 30 mm
Arkstorlek: 2 × 12 frimärken
Papper: 110 g/m2
Perforering: 13 per 2 cm
Tryckmetod: 4-färgsoffset
Tryckeri: Cartor Security Printers


Beställ frimärken, förstadagsbrev och maximikort i webbshoppen. 

Tillbaka till blogg