Här är vinnarna i frimärkstävlingen ”Min sommarstuga”

Här är vinnarna i frimärkstävlingen  ”Min sommarstuga”

Åland Post genomförde under sommaren frimärkstävlingen ”Min sommarstuga” för att hitta tre motiv som personifierar det åländska stuglivet och sommaridyllen. Tävlingen lockade hela 77 bidrag med sommarstugor från hela Åland. Juryn hade en spännande och rolig uppgift att gå igenom alla nomineringar för att utse 3 vinnarstugor.

Frimärkstävlingen ”Min Sommarstuga” avslutades 31 juli och bland bidragen har juryn nu utsett tre vinnande stugor: 

  1. Torpet. Skräddartorp från 1854, Eckerö. Nominerad av Ramona Wesén i Mariehamn. Ur motiveringen: ”Här lever vi det enkla sommarlivet, utan värme, vatten och utan tv, på naturens villkor. Här njuter vi av den åländska sommaren och tankar energi för vintern.”
  2. Strandskatan. Modernt sommarviste, Eckerö. Nominerad av Nils-Gustaf Eriksson i Mariehamn. ”En varm dag vid bryggan. Bastun värms upp för kvällsdoppet. Snipan tryggt i hamn. En perfekt sommardag vid stugan!”
  3. Finngrundet. Hopbyggd badstuga/bastu, 1950-tal, Föglö. Nominerad av Sandra Tiidus i Stockholm, Sverige: ”Ditfraktad begagnad bastu och två badstugor sattes samman till vår huvudbyggnad. Nu springer mina farföräldrars barnbarnsbarn på de solvarma klipporna. Vi njuter av det enkla livet på ön utan vare sig elektricitet eller rinnande vatten och kunde inte vara mer tacksamma över denna plats som ligger oss närmast hjärtat.”
1.

    2.

    3. 

    Jurymedlemmen Pia Sjöberg berättar om juryns val och tankegångar:

    - Det var väldigt roligt att få ta del av så många sommarpärlor, som uppenbarligen betyder väldigt mycket för sina ägare. Vi i juryn var eniga om att stugornas arkitektoniska kvaliteter inte var det viktigaste – det väsentliga var att de skulle förmedla en känsla av glädje, gästfrihet och livsnjutning.
    Juryn hittade tre huvudsakliga varianter av den åländska sommarstugan: Det gamla torpet där historien sitter i väggarna, där man lever det enkla livet på landet, men i en betydligt vilsammare och mera kravlös form än tidigare generationer. Den andra varianten är den lilla stugan med enkel standard, men med plats för livets goda och gästande vänner. Till sist har vi sedan den moderna stugan där all tänkbar bekvämlighet döljs bakom en anspråkslös fasad med funktionalistiskt formspråk.
    Gemensamt för alla tre kategorierna är enskildheten och närheten till naturen och vattnet. Sommarlivet levs utomhus! Många lyfter även fram stugan som en samlingspunkt för familj, släkt och vänner över flera generationer, och som en plats för avkoppling och återhämtning från ett stressigt vardagsliv.

    Vi säger grattis till vinnarna och tackar alla som skickade in ett bidrag. Frimärkena med de vinnande sommarstugorna kommer att illustreras av konstnären Lars Sjööblom. Frimärkena finns att köpa i ett frimärkshäfte från och med 9 juni 2023.

    Jury:

    • Johanna Finne, Åland Post
    • Mårten Sundberg, Nya Åland
    • Rebecka Eriksson, Visit Åland
    • Pia Sjöberg, Kulturbyrån
    • Sirkka Wegelius, Mariehamns stadsarkitekt
    Tillbaka till blogg