Frimärkshäfte hyllar sommarstugan och stuglivet på Åland

Frimärkshäfte hyllar sommarstugan och stuglivet på Åland

Den 9 juni ger Åland Post ut ett frimärkshäfte med de tre sommarstugor som vann Åland Posts fototävling sommaren 2022. Svenske frimärkskonstnären Lars Sjööblom har illustrerat frimärksutgåvan som hyllar det åländska stuglivet. Jag blev väldigt hedrad att få göra hela utgåvan. Det var roligt att få skapa en helhet från stämpel till frimärken som både skulle fungera tillsammans och var för sig”, berättar Lasse.

Att sommarstugan och stuglivet har en kär plats i ålänningarnas hjärtan visade Åland Posts fototävling sommaren 2022 som lockade sommarparadis från hela Åland. En gemensam nämnare visade sig vara enskildheten och närheten till naturen och vattnet. Stuglivet levs utomhus! Stugan är även en samlingspunkt för familj, släkt och vänner och en plats för avkoppling.

Frimärkena visar tre varianter av den åländska sommarstugan:

  • Torpet, ett skräddartorp från 1854 i Eckerö.
  • Finngrundet, en ö i Föglö skärgård. Två badstugor och en bastu forslades till
    ön på 1950-talet.
  • Strandskatan, ett modernt sommarviste i Eckerö. Består av bastu, bastukammare och ett utekök under tak på bryggan.

Frimärkskonstnären Lars Sjööblom fick uppdraget att illustrera frimärksutgåvan:

  • När tävlingen var avgjord hade jag ganska kort tid på mig att presentera de första skisserna. När de var godkända började jag jobba på att i varje frimärksbild komponera in olika sommaraktiviteter som bad, fiske och trädgårdsarbete kring stugorna, utgående från bilder jag fick av stugägarna. Mitt manér har en känsla av gravyrteknik, det vill säga jag tecknar fina linjer med tuschpenna i ett lager. Därefter kolorerar jag motiven med färgpennor. Linjerna i teckningen får då en tydligare skärpa i det slutgiltiga trycket på frimärkena, berättar Lasse.

Fakta om utgåvan

Utgåvans namn Sommarstugor
Utgivningsdatum 9.6.2023                                                                  
Konstnär Lars Sjööblom
Formgivning Johanna Finne
Upplaga 25 000 häften
Valör 6 × Inrikes (2,50 €)
Pris FDC 8,50 €
Frimärksstorlek 53,5 × 24 mm
Storlek vikt häfte 53,5 × 107 mm
Papper 110 g/m2
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset
Tryckeri Cartor Security Printers

Beställ frimärkshäfte och förstadagsbrev i webbshoppen på alandstamps.com , per post till Åland Post Frimärken, PB 1100, AX-22111 Mariehamn, Åland, Finland, per mejl: stamps@alandpost.com eller per telefon: +358 (0)18 636 639.

Tillbaka till blogg