Frimärken lyfter visionen om en hållbar framtid på Åland

Frimärken lyfter visionen om en hållbar framtid på Åland

Den 22 september uppmärksammar Åland Post det åländska hållbarhets- och miljöarbetet som leds av nätverket Bärkraft. Visionen om ett hållbart, bärkraftigt och blomstrande samhälle fungerade som inspiration för åländska grafiska formgivaren och frimärksdebutanten Elin Eriksson som skapat två personliga och hoppfulla frimärken som ges ut i ett miniark.

Nätverket bärkraft.ax bildades 2016 för att samordna förverkligandet och genomförandet av Ålands utvecklings- och hållbarhetsagenda. Agendan bygger på visionen ”Alla kan blomstra i ett bärkraftigt samhälle på fredens öar”. Vägen till visionen går via sju utvecklingsmål som bland annat strävar till välmående människor, ett ekosystem i balans, biologisk mångfald och att skapa hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Åland Post är en av medlemmarna i Bärkraft-nätverket.

Grafiska formgivaren Elin Eriksson tog sig an utmaningen att tolka temat på frimärken.

– Det svåra var att hitta en ny ingång på temat och inte hamna i gamla klichéer kring framtid/miljö/gemenskap eftersom mycket redan har gjorts inom ämnet. Just då råkade jag vara föräldraledig med min 1-åriga dotter, så det kändes som en naturlig tolkning av ämnet; att tänka på nästa generation och hur världen kommer att se ut för dem.
Jag fotograferade mig själv och min dotter i profil och lät våra blickar mötas på frimärkena. På frimärket med min profil ser man en knopp skymta i bakgrunden, och de val jag gör idag ger knoppen möjlighet att blomma i framtiden. Bakom min dotters profil ser vi hur blomman slagit ut i full blom. Jag vill att frimärkena ska kännas hoppfulla och ge en känsla av gemenskap och värme, förklarar Elin.

Mina Frimärken, personliga frimärken från Åland

I och med utgivningen av årets miniark har onlinetjänsten Mina frimärken utökats med en ny frimärksmall. Frimärkena i miniarket har valören Europa och kan användas för att skicka kort och brev från Åland till alla länder inom Norden och Europa.

Mina frimärken är en tjänst för privatpersoner och företag som vill designa egna åländska frimärken. De personliga frimärkena beställs genom Åland Posts webbshop på alandstamps.com, där det finns flera olika frimärksramar att välja emellan. 

Fakta om utgåvan

Utgåvans namn: Mina frimärken - Bärkraft
Utgivningsdatum: 22.9.2023                                                                                 
Konstnär: Elin Eriksson
Formgivning: Elin Eriksson & Johanna Finne
Upplaga: 25 000 miniark
Valör: 8 × Europa (2,80 €)
Pris FDC: 6,60 €
Frimärksstorlek: 28 × 45 mm
Arkstorlek: 170 × 95 mm
Papper: 110 g/m2
Perforering: 13 per 2 cm
Tryckmetod: 4-färgsoffset
Tryckeri: Cartor Security Printers

Beställ miniark och förstadagsbrev i webbshoppen på alandstamps.com, per post till Åland Post Frimärken, PB 1100, AX-22111 Mariehamn, Åland, Finland, per mejl: stamps@alandpost.com eller per telefon: +358 (0)18 636 639.

Tillbaka till blogg