Frimärke uppmärksammar klinkbåtstraditionen på Åland

Frimärke uppmärksammar klinkbåtstraditionen på Åland

Den 9 maj ger Åland Post ut ett frimärke som uppmärksammar den nordiska klinkbåtstraditionen som nu klassas som världskulturarv. Bildkonstnären och frimärksdebutanten Danelle Bergström från Australien fångade bygget av segeljakten Alanta och fascinerades av båtens skulpturala form.

Segeljakten Alanta är en rekonstruktion av en åländsk jakt från början av 1800-talet. Den 14 meter långa och fyra meter breda båten är byggd på traditionellt vis i furu på klink utan mallar. Ett av syftena med projektet har varit att bevara och föra vidare unik kunskap om byggandet av traditionella åländska klinkbåtar som riskerar att gå förlorad om byggandet inte praktiseras.

Klinkbåtstraditionen är unik för Norden och har över 2000 år gamla rötter. Båtens träbrädor sätts utanpå varandra och sätts ihop omlott. Båten är inte slät utan trappformad. I december 2021 upptogs byggandet och seglandet av klinkbåtar på Unescos immateriella kulturarvslista som den första samnordiska traditionen.

Bildkonstnären Danelle Bergström arbetar normalt fram sina verk intuitivt, så frimärksuppdraget var en utmaning.

– Det tog mig länge att komma fram till rätt tillvägagångssätt, men det är också bra att utmana sig. Jag ville fånga kvintessens i bygget och klinkerbåtens skulpturala form. Jag upplevde att färgerna distraherade, så i stället fokuserade jag på de negativa ljusområdena bakom motiven. På så sätt kom bygget och byggarnas rörelser mer i ljuset. Att skala ner detaljerna gav ett intressantare resultat, förklarar Danelle.

 

Frimärke

 

FDC

 

Fakta om utgåvan

Utgåvans namn Båtbyggeri
Utgivningsdatum 9.5.2023
Konstnär Danelle Bergström
Formgivare Johanna Finne
Upplaga 45 000
Valör 1,40 € Pris FDC 2,40 €
Frimärksstorlek 40 × 30 mm
Antal/ark 2 × 12 frimärken
Papper 110 g/m2
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset
Tryckeri Cartor Security Printers

Beställ frimärke och förstadagsbrev i webbshoppen på alandpost.com, per post till Åland Post Frimärken, PB 1100, AX-22111 Mariehamn, Åland, Finland, per mejl: stamps@alandpost.com eller per telefon: +358 (0)18 636 639

Tillbaka till blogg