Frimärke firar världens största regatta för segelfartyg – The Tall Ships Races besöker Åland

Frimärke firar världens största regatta för segelfartyg – The Tall Ships Races besöker Åland

Frimärksutgåvan The Tall Ships Races släpps den 24 juli då världens största regatta för segelfartyg återvänder till Åland. ”Som stolt sponsor firar Åland Post evenemanget med ett saltstänkt frimärke skapat av den åländska frimärksveteranen, illustratören och segelfartygsskepparen Allan Palmer. Frimärket visar ungdomar som lär sig att segla på ett traditionellt segelfartyg – en bild som speglar tävlingens anda av teamarbete, sjömanskap och internationellt utbyte”, berättar Johanna Finne, Marketing Design Manager på Åland Post Frimärken.

Frimärkskonstnären Allan Palmer är en erfaren skeppare och har illustrerat över 30 frimärksutgåvor för Åland Post. Allan, som själv deltar i seglingseventet, har tagit fasta på sjöfartstraditionerna med fokus på ungdomars maritima utbildning och gemenskap.

I den internationella havskappseglingen Tall Ships Races deltar segelfartyg av olika typer och storlekar. På frimärksarket illustreras segelfartyg i de olika fartygsklasserna, från klass A med stora råtacklade segelfartygen till klass B med traditionellt riggade fartyg och de mindre ”vanliga” segelbåtarna i klass C och D.

Till utgåvan hör ett förstadagsbrev, på vilket frimärket har stämplats med en förstadagsstämpel som visar tävlingens olika fartygsklasser. På förstadagsbrevet halar ungdomar i ett skot och står till rors på segelfartyget.

Utgåvan har också ett maximikort, på vilket det nya frimärket är stämplat med en specialstämpel som uppmärksammar evenemanget. Specialstämpeln visar ungdomar som står till rors på segelfartyget. Tre åländska fartyg pryder maximikortet: fyrmastade barken Pommern, galeasen Albanus som har två master och jakten Alanta. Portobetalt-symbolen på kortets baksida visar en tolkning av vimpeln som alla deltagande fartyg hissar under Ålandsbesöket. Porto från Åland till hela världen ingår alltså i kortets pris.

I år är det femte gången som Åland välkomnar The Tall Ships Races, och Mariehamn utgör startplats för den sista seglingsetappen till Szczecin i Polen. Evenemanget pågår från 24 till 27 juli 2024 i Mariehamns västra hamn där fartygen kommer att vila sida vid sida. Båtbesättningarna och festivalbesökarna bjuds på ett omfattande utbud av mat, dryck, musikuppträdanden och maritima aktiviteter.

Namn The Tall Ships Races 2024
Utgivningsdatum 24.7.2024                                       
Konstnär Allan Palmer
Formgivning Johanna Finne
Upplaga 40 000
Valör Världen (3,40 €)
Pris FDC 4,40 €
Pris maximikort 4,50 €
Frimärksstorlek 40 x 30 mm
Arkstorlek 2 × 12 frimärken
Papper 110 g/m2
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset
Tryckeri Cartor Security Printers

Beställ frimärke, förstadagsbrev och maximikort i webbshoppen på alandstamps.com, per post till Åland Post Frimärken, PB 1100, AX-22111 Mariehamn, Åland, Finland, per mejl: stamps@alandpost.com eller per telefon: +358 (0)18 636 639.

Tillbaka till blogg