Frimärke bjuder på vitaminkick - havtornssaft från Åland

Frimärke bjuder på vitaminkick - havtornssaft från Åland

Lokalproducerade drycker är årets tema för frimärksserien Sepac som ges ut av de små postverken i Europa. Åland Post valde att lyfta fram havtorn som är Ålands eget superbär på sitt frimärke. Ett variationsrikt utbud av havtornsdrycker produceras på Åland. Tiina Tahvanainen har fotograferat utgåvan som ges ut den 6 september.

Åland är ett av få områden i Finland där havtorn växer vilt. De vilda buskarna trivs bäst på sten- och grusstränder och växer i täta bestånd. Grenarna är fulla av taggar som gör bären svårplockade. De små orange, saftiga och syrliga havtornsbären mognar på hösten och är mycket rika på nyttiga vitaminer, antioxidanter och fetter. Råsaften som pressas ur bären används till safter och juicer, men även sylt, marmelad, sirap och glass tillverkas av den. Även pressresterna som skal och fruktkött används i olika produkter.

Fotograf Tiina Tahvanainen berättar att frimärket var ett roligt fotouppdrag:

– Jag är alltid lika stolt över att få uppdraget att göra ett frimärke och jag älskar stillebensfotografering. Utmaningen är att få allt att stämma. Varenda litet bärs placering spelar roll eftersom formatet är så litet. Jag bestämde mig för att använda min farmors gamla saftflaskor som är över 100 år gamla. Lite svettigt var det att få dem att hålla tätt. Jag startade mitt i vintern så jag fick först jobba med frysta bär, och avslutade uppdraget med att fota bären i naturen.

Beställ frimärke och förstadagsbrev i webbshoppen. 

Se också gärna filmen med frimärksfotografen Tiina Tahvanainen. Häng med till hennes studio där hon delar med sig av processen bakom frimärket med havtornssaft, en lokalproducerad dryck från Åland.

Tillbaka till blogg