Frej Liewendahl och åländsk idrottshistoria hedras med frimärke – 100 år sedan OS-debut i Paris

Frej Liewendahl och åländsk idrottshistoria hedras med frimärke – 100 år sedan OS-debut i Paris

Den 24 juli ger Åland Post ut ett frimärke för att fira en av Ålands första stora idrottsstjärnor, löparen Frej Liewendahl. Utgivningen sammanfaller med sommar-OS i Paris, exakt 100 år efter Frejs olympiska debut vid OS i Paris 1924. ”På Åland finns ett stort idrottsengagemang. Med detta frimärke vill vi inte bara hedra en olympisk prestation utan även uppmärksamma ett spännande stycke idrottshistoria”, säger Johanna Finne, designansvarig på Åland Post Frimärken.  

Frej Liewendahl (1902–1966) betraktas ofta som Ålands första stora idrottsstjärna. Hans löparkarriär fick sitt stora genombrott vid uttagningarna i Helsingfors inför Paris-OS 1924 då han kvalade in som tvåa på 1 500 meter efter Finlands stora stjärna Paavo Nurmi och fick så en biljett till det finländska OS-laget. Trots problem med sjukdomar lyckades han under OS bli åtta i 1 500-metersfinalen och kvalificera sig till finalen i 3 000 meter, som han dock måste avstå på grund av sjukdom. Ingen annan ålänning har sedan dess presterat så väl på ett OS som Frej.

Illustratören Ezgi Johansson debuterar som frimärkskonstnär med denna utgåva.

– Jag visste att jag ville att frimärket skulle utstråla en känsla av traditionellt måleri. Jag upplever att det ger frimärket en unik och organisk karaktär. Min största utmaning var att visualisera temat eftersom det fanns få referensfoton på Frej, så jag fick verkligen använda min fantasi för att skapa en bild av honom till frimärket. För att stärka kopplingen till OS kom jag på idén att integrera de olympiska ringarnas färger i bakgrunden, berättar Ezgi.

Namn Olympier Frej Liewendahl
Utgivningsdatum 24.7.2024                                                                    
Konstnär Ezgi Johansson
Formgivning Johanna Finne
Upplaga 40 000
Valör Inrikes (2,90 €)
Pris FDC 3,90 €
Frimärksstorlek 35 x 35 mm
Arkstorlek 2 × 15 frimärken
Papper 110 g/m2
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset
Tryckeri Cartor Security Printers

 

Beställ frimärke och förstadagsbrev i webbshoppen på alandstamps.com, per post till Åland Post Frimärken, PB 1100, AX-22111 Mariehamn, Åland, Finland, per mejl: stamps@alandpost.com eller per telefon: +358 (0)18 636 639.

Tillbaka till blogg