Frankeringsetiketter från Åland visar metamorfosens mirakel

Frankeringsetiketter från Åland visar metamorfosens mirakel

Den 1 februari ger Åland Post ut en ny serie självhäftande frankeringsetiketter som visar fyra praktfulla fjärilar som förekommer på Åland. Sofia Pusa har illustrerat den komplexa kedjan av fjärilens liv som kallas metamorfos, förvandlingen från ägg till larv, puppa och fullbildad fjäril.

De nya frankeringsetiketterna presenterar fyra fjärilar:

Nässelfjärilen (Aglais urticae) är en av Ålands vanligaste fjärilar. Den flyger från juli till september och på nytt efter övervintringen som vuxen fjäril när vårsolen tittar fram i april.

Kålfjärilen (Pieris brassicae) gillar öppna landskap och trädgårdar. Den övervintrar i Finland i puppstadiet och flyger från maj till september med uppehåll i juli.

Grönsnabbvingen (Callophrys rubi) flyger på vår och försommar. Den är inte större än tumnagel och håller helst till i tall- och blandskog. Fjärilen övervintrar som puppa.

Den silverstreckade pärlemorfjärilen (Argynnis paphia) påträffas speciellt på Åland. Den trivs i områden som domineras av skog och i blomsterrika ängar. Den flyger från juli till september och övervintrar som larv.

Finska illustratören Sofia Pusa debuterade som frimärkskonstnär med Åland Posts fredsfrimärke 2023 och tog sig entusiastiskt an det nya frimärksuppdraget.

Jag ville att fjärilarna skulle förbli igenkännbara, förankrade i verkligheten, men också ingjuta element av magi som fångar metamorfosens mirakel. Jag njöt av att utforska fjärilarnas intrikata färgpalett och detaljer, berättar Sofia.

Namn: Metamorfos
Utgivningsdatum: 1.2.2024                                                    
Konstnär: Sofia Pusa
Formgivning: Johanna FInne
Seriens valör: 4 x 3 €
Pris FDC: 13 €
Storlek: 56 × 25 mm
Papper: 40 gms termopapper
Tryckmetod: 4-färgsoffset
Tryckeri: Cartor Security Printers

Beställ frankeringsetiketter, förstadagsbrev och maximikort

Köp nu

 

Köp nu

 

Köp nu

 

Tillbaka till blogg