Fotografen Christoffer Relander utforskar barndomsminne på frimärke från Åland

Fotografen Christoffer Relander utforskar barndomsminne på frimärke från Åland

Den 9 juni ger Åland Post för första gången ut ett frimärke där en konstnär fått helt fria händer att skapa ett frimärksmotiv. Uppdraget ”Open Edition” gick till finländske konstfotografen Christoffer Relander som valde att skildra ett personligt minne från barndomens somrar. ”När jag planerade frimärksutgåvan Burkbåt så visste jag att jag ville göra något personligt och med koppling till Åland, varifrån jag har delar av mina rötter”, berättar Christoffer.

Christoffer har fotograferat sedan 2009 och är en prisbelönad och internationellt erkänd konstfotograf. År 2020 flyttade han med sin familj från Ekenäs till Åland.

– Vid planeringen av Burkbåt tänkte jag på nyckelord som barndom, nostalgi, sommar och skärgård. Jag kom att tänka på den här konstruktionen av träbåt som jag gjorde en gång som barn tillsammans med min far på vårt sommarställe i Finland. Jag beslöt att återskapa båten fast den här gången tillsammans med min farfar, han som en gång gjort samma konstruktion med sin far. För att inkludera en generation till i processen bad jag min sjuåriga dotter att skissa illustrationen till stämpeln.

Glasburken är en återvunnen syltburk som jag fotograferade i min studio. Stilgreppet kan kännas igen från min fotoserie Jarred & Displaced där jag har fyllt gamla glasburkar med olika miljöer. Frimärket är för mig som ett konserverat barndomsminne. Förhoppningsvis kan även andra känna igen sig och uppleva nostalgi när de ser frimärket.

Christoffer Relander är känd för sina multiexponerade foton som har rönt uppmärksamhet runtom i världen. I början på 2022 representerade han Finland i den internationella konstbiennalen i Beijing. Han fotograferade också Åland Posts frimärksbok ”Ålands frimärken berättar 2022”.

 

Fakta om utgåvan

Utgåvans namn Burkbåt
Utgivningsdatum 9.6.2023                                                                  
Konstnär Christoffer Relander
Formgivning Christoffer Relander & Johanna Finne
Upplaga 45 000
Valör Världen (3,00 €)
Pris FDC 4,00 €
Pris maximikort 3,70 €
Frimärksstorlek 30 × 40 mm
Arkstorlek 2 × 12 frimärken
Papper 110 g/m2
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset
Tryckeri Cartor Security Printers


Beställ frimärke, förstadagsbrev och maximikort i webbshoppen på alandstamps.com, per post till Åland Post Frimärken, PB 1100, AX-22111 Mariehamn, Åland, Finland, per mejl: stamps@alandpost.com eller per telefon: +358 (0)18 636 639.

 

Tillbaka till blogg