En hyllning till skärgårdens natur

En hyllning till skärgårdens natur

Katja Syrjäs konstnärliga process följer naturens cykler. Hon har ett forskningsliknande arbetssätt som inkluderar tillverkning av egna färgämnen av naturmaterial som jord och mineraler och eget papper av t.ex. blåstång och knoppslinga.

– Jag är uppvuxen i Nystad och sedan barnsben har jag älskat skärgården då vi puttrade runt i övärlden i pappas snipa. Skärgårdens unika flora är den största inspirationskällan för mitt skapande som även involverar ett natur- och kulturhistoriskt perspektiv. När jag intresserar mig för en färg vill jag utforska inte bara växten utan även historien och platsen. Genom den kreativa processen försöker jag hitta nya sätt att använda växtligheten och ge en ny dimension av naturens gåvor genom min konst, förklarar Katja.

Bildkonstnären Katja Syrjäs frimärke överlappar delvis med hennes nuvarande konstprojekt som har den åländska undervattensvärlden som tema.

Hon tycker om att fördjupa sig i en växt eller ett fenomen i skärgården under en längre tid och under fem år var vass ett tema. Just nu lockar undervattensvärlden och hon har bl.a. samarbetat med forskare på Husö biologiska station.

– Jag upptäckte ålgräset runt 2015 via en föreläsning med marinbiolog Christoffer Boström och blev helt betagen av denna för Östersjön så betydelsefulla växt. Jag ville utforska den mera, vilket bl.a ledde till den 30 m² stora glasmosaiken Havets ängar i Mariehamns badhus, Mariebad. Det är roligt att nu också få visa och sprida kunskap om ålgräset genom frimärket, säger Katja.

Katja skapar sina konstverk med stenlitografi. Trycket görs på en sten som slipas till den form som önskas och bilden tecknas med fett och vatten som stöter bort varandra.

– Stenlitografin skapar så många möjligheter och variationer och ger en helt annan känsla än att teckna på papper. Frimärket skapade jag genom plantryck på en kalksten som är 150 miljoner år gammal. De små djuren som lever i ålgräset etsade jag på sex olika kopparplåtar, tryckte och sydde in i frimärksoriginalet, beskriver Katja arbetsprocessen.

Just nu utforskar hon den åländska färgpaletten och har bl.a arbetat med att utvinna en åländsk indigofärg från växten vejde.

– Arbetsprocessen är en viktig del av min konst. Jag upplever att materialet också har ett viktigt budskap att förmedla. Jag integrerar därför den ofta i mina utställningar i form av t.ex. foto eller video, berättar Katja.

Beställ utgåvan

Tillbaka till blogg