Årets zodiakutgåva från Åland firar Drakens år

Årets zodiakutgåva från Åland firar Drakens år

Den 20 oktober står Drakens år på tur i Åland Posts frimärksserie med kinesiska horoskopdjur. ”Alltsedan zodiakseriens start 2014 har vårt fokus legat på att ge varje frimärke en unik åländsk twist. Med årets tionde utgåva har vi tillsammans med konstnären Martin Mörck parat ihop horoskopdjuret med drakflygning på stranden en somrig dag på Åland”, berättar Johanna Finne, Marketing Design Manager på Åland Post Frimärken.  

Drakens hemland är Kina och konsten att flyga drake utvecklades i landet för nästan 1500 år sedan. Det är en aktivitet som roar både barn och vuxna och kan utövas nästan var som helst där du kan springa fritt. På årets miniatyrark har drakflygningen förlagts till sandstranden på Lilla Holmen som ligger vid inloppet till Östra hamnen i Mariehamn. Sedan 150 år är området ett populärt utflyktsmål och sommartid lockar den allmänna sandstranden med badbrygga och badflotte både barnfamiljer och ungdomar.

Årets miniatyrark är konstnären Martin Mörcks åttonde för Åland Posts zodiakserie.

Att jobba med de åländska zodiakfrimärkena är en förnöjelse i fantasi. Av bildmaterialet jag fick från Posten kunde jag pussla ihop en trevlig scen med barn som springer med en drake. Bland de solbadande familjerna har också jag smugit in flera olika kinesiska tecken; bland annat omklädningsrummen i bakgrunden är märkta med tecknen för man och kvinna och på termosen står det kaffe, berättar Martin.

 

Fakta om utgåvan

Utgåvans namn: Drake
Utgivningsdatum: 20.10.2023                                                                                  
Konstnär: Martin Mörck
Formgivning: Johanna Finne
Kalligrafi: Shen Yiahong
Upplaga: 28 000
Valör: 2,00 €
Pris FDC: 3,00 €
Pris maximikort: 3,70 €
Frimärksstorlek: 60 × 0 mm
Miniatyrarkets storlek: 170 × 95 mm
Papper: 110 g/m2
Perforering: 13 per 2 cm
Tryckmetod: 4-färgsoffset
Tryckeri: Cartor Security Printers

Beställ miniatyrark, förstadagsbrev och maximikort i webbshoppen på alandstamps.com, per post till Åland Post Frimärken, PB 1100, AX-22111 Mariehamn, Åland, Finland, per mejl: stamps@alandpost.com eller per telefon: +358 (0)18 636 639.

Tillbaka till blogg