Årets julfrimärken från Åland förmedlar en hälsning om fred

Årets julfrimärken från Åland förmedlar en hälsning om fred

Den 20 oktober är det dags för utgivning av årets två julfrimärken från Åland Post. ”Att skicka julhälsningar är en tradition som ligger många varmt om hjärtat och jultiden är en period när extra många brev och paket skickas. Årets jultema är hälsningar från fredens öar som Åland kallas på grund av sin demilitariserade status. Genom frimärksutgåvan sprider vi budskapet om fred och omtanke från Åland till hela världen”, berättar Johanna Finne, Marketing Design Manager på Åland Post Frimärken.

Frimärksuppdraget gick till konstnären Lasse Harkkala som bor i Geta och debuterade som frimärkskonstnär i fjol med det omtyckta Europafrimärket som visade det mytiska sjörået på temat sagor & sägner. Lasse berättar om arbetet med årets julfrimärken:

Uppdraget var att skapa två julfrimärken med fredens öar som utgångspunkt. Jag valde att använda duvan och ängeln som är kända fredssymboler. Det ena frimärket visar en fredsängel och det andra en fredsduva, båda är på väg ut i världen för att sprida fredens budskap. Jag hoppas att frimärkena ska ge en känsla av hopp, eller åtminstone en liten impuls av positiva känslor.

Bland klassiska julattribut och fantasifulla inslag har Lasse även införlivat några kännspaka åländska hantverksprodukter på frimärkena; bland annat handstöpta flergrensljus som tillverkas sedan 1980-talet på Husö i Ålands skärgård och lyser upp många åländska hem i juletid, och smycket Blomman som fredsängeln bär har blivit en välkänd symbol för Åland och tillverkas av åländska smyckestillverkaren Guldviva sedan 1992.

Fakta om utgåvan

Utgåvans namn: Julen 2023
Utgivningsdatum: 20.10.2023                                                                                  
Konstnär: Lasse Harkkala
Formgivning: Johanna Finne
Upplagor: 130 000 & 45 000
Valörer: Julpost & Världen
Pris FDC: 5,30 €
Frimärksstorlek: 36 × 25,5 mm
Arkstorlek: 2 × 20 frimärken
Papper: 110 g/m2
Perforering: 13 per 2 cm
Tryckmetod: 4-färgsoffset
Tryckeri: Cartor Security Printers


Beställ frimärken och förstadagsbrev i webbshoppen på alandstamps.com, per post till Åland Post Frimärken, PB 1100, AX-22111 Mariehamn, Åland, Finland, per mejl: stamps@alandpost.com eller per telefon: +358 (0)18 636 639.

Tillbaka till blogg