Årets frimärkshäfte hyllar smyckeskonst från Åland

Årets frimärkshäfte hyllar smyckeskonst från Åland

Den 7 juni är det dags för utgivning av årets frimärkshäfte som är en hyllning av smyckeskonst från två framstående smyckeskonstnärer på Åland: Annika Åkerfelt och Maria Karlström. Tiina Tahvanainen har fotograferat utgåvan. ”Bland Ålands många duktiga konsthantverkare är det nu dags att uppmärksamma de som valt smycken som uttryckssätt. Utgåvan lyfter fyra silversmycken, utvalda i samråd med respektive smyckeskonstnär. Det som förenar smycken och frimärken är det gemensamma fokuset på kvalitet och genomarbetad design i det lilla formatet”, säger Johanna Finne, Marketing Design Manager på Åland Post. 

Maria Karlström har verkat som guldsmed på Åland i över 30 år och visar upp ett hängsmycke och en ring på sina frimärken. Hängsmycket Blomman™ är det smycke som starkast förknippas med Maria och hennes företag Guldviva, beläget i Sjökvarteret i Mariehamn. Ringen Eva, inspirerad av svenska kemisten Eva Ekeblad-De la Gardie och potatisväxten, skapade Maria för en tävling om att skapa Finlands vackraste ring 2022, vilken hon sedan vann.

Blomman™ föddes redan 1992 och alla blomsmycken är 100 % unika och tillverkas av silvertråd, en tång och en hand. I slutändan är det förstås bärarna och ålänningarna som gett smycket en speciell betydelse och känsla av samhörighet, säger Maria.

Ädelmetallsmed Annika Åkerfelt tillverkar sina smycken hemma i sin ateljé och säljer dem i konsthantverksbutiken Viktor Crafts & Design i Mariehamn, där hon också är delägare. På hennes frimärken syns en brosch och ett par örhängen av silver.

– Jag tycker om att bygga små världar, skulpturer och former i miniatyrformat. Experimentlusten är min drivkraft och jag gillar om kombinationen av ”man-made” formspråk och naturinspirerade former. Genom mina tankar och känslor filtreras naturens växtlighet och skapas inifrån och ut, berättar Annika.

Fakta om utgåvan

Utgåvans namn: Smyckeskonst
Utgivningsdatum: 7.6.2024                                                                     
Fotograf: Tiina Tahvanainen
Formgivning: Johanna Finne
Upplaga: 20 000 häften
Valör: 8 × Lokalpost (2,80 €)
Pris: FDC 12,20 €
Frimärksstorlek: 26,25 × 35 mm
Storlek ovikt häfte: 62 × 180 mm
Papper: 110 g/m2
Perforering: 13 per 2 cm
Tryckmetod: 4-färgsoffset + prägling + silverfoliering
Tryckeri: Royal Joh. Enschedé

Beställ frimärkshäfte och förstadagsbrev i webbshoppen på https://alandstamps.com , per post till Åland Post Frimärken, PB 1100, AX-22111 Mariehamn, Åland, Finland, per mejl: stamps@alandpost.com eller per telefon: +358 (0)18 636 639.

Tillbaka till blogg