Åländska frimärken bär på budskap om fred

Åländska frimärken bär på budskap om fred

Den 9 maj ger Åland Post ut två frimärken på temat fred som ingår i frimärksserien Europa 2023. Det ena frimärket visar det frimärksmotiv som vann PostEurops designtävling. Det andra motivet visar Åland Posts tävlingsbidrag som finländska illustratören Sofia Pusa designat: ”Jag ville att fredstemat skulle framkomma tydligt i illustrationen. Jag valde att placera fredssymbolen med maritima rötter i en ny kontext och koppla den till något som gör betraktaren glad.”

PostEurop, samarbetsorganet för Europas postoperatörer, beslöt på kort varsel att byta till fredstema för 2023 på förslag av posten i Ukraina. Samtidigt utlystes en designtävling, där Åland Post var ett av 29 postverk som lämnade in förslag på ett gemensamt frimärksmotiv som nu ges ut av alla deltagande postverk. Tävlingen vanns av Post Luxembourg. Konstnärerna Linda Bos och Runa Egilsdottir beskriver sin vision så här:

– Världen behöver en ny fredssymbol som förenar alla nationer. Vår design visar en visuell metafor för ett fredligt, integrerat och kooperativt samhälle där människorna omfamnar varandras kulturer. Den är inspirerad av symbolen för den keltiska kärleksknuten med sammanflätade hjärtan och färgpaletten illustrerar alla världens nationer.

Det andra frimärket visar Åland Posts designförslag, vilket finländska illustratören och frimärksdebutanten Sofia Pusa står bakom. I hennes händer fick fredsymbolen ny fräschör. Sofia berättar:

– Jag bestämde mig för den välkända fredssymbolen för att försäkra mig om att fredstemat kom fram tydligt i bilden. Jag insåg också att Gerald Holtoms fredstecken som skapades för en antikärnvapenkampanj 1958 hade maritima rötter och det knöt an på ett nytt och fräscht sätt till Åland som ju har smeknamnet Fredens öar. För att undvika klichéer valde jag att visa symbolen genom solen och dess strålar som stiger upp över de röda granitklipporna i Ålands skärgård.

Europa 2023, Fred I
Europa 2023, Fred II
FDC

Fakta om utgåvan

Utgåvans namn Europa 2023 - Fred
Utgivningsdatum 9.5.2023
Konstnärer Linda Bos, Runa Egilsdottir & Sofia Pusa
Formgivning Johanna Finne
Upplagor 2 × 45 000
Valörer 2 × Europa
Pris FDC 6,60 €
Frimärksstorlek 35 × 35 mm
Arkstorlek 2 × 15 frimärken
Papper 110 g/m2
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset
Tryckeri Cartor Security Printers
Beställ frimärken och förstadagsbrev i webbshoppen på alandstamps.com, per post till Åland Post Frimärken, PB 1100, AX-22111 Mariehamn, Åland, Finland, per mejl: stamps@alandpost.com eller per telefon: +358 (0)18 636 639.
Tillbaka till blogg