Ålands skärgård fångad på frimärke

Ålands skärgård fångad på frimärke

Den 8 maj 2024 ger Åland Post ut årets frimärke i frimärksserien Sepac, vars tema bestäms av de små postverken i Europa. ”Som motiv till årets tema toppsevärdheter föll det naturligt att välja vår skärgård med tusentals öar, kobbar och skär – en unik helhet internationellt sett. Med Anette Gustafssons frimärkskonstverk vill inspirera till att flera runtom i världen kan upptäcka den åländska skärgården”, säger Johanna Finne, Marketing Design Manager på Åland Post Frimärken.

Den svenska konstnären Anette Gustafsson har målat en sommarvy i akvarell där hon fångat den åländska skärgårdens karaktär med kala kobbar, lummiga skär, broar, segelbåtar och gles bebyggelse. Anette har tillbringat mycket tid på skärgårdsön Rödhamn utanför Mariehamn som värd för gästhamnen och ön har inspirerat många av hennes målningar.

– Havet och skärgården är mina stora inspirationskällor, så det var roligt att bli tillfrågad för detta uppdrag. Jag har alltid sökt mig till platser vid havet. Att se på himlen och havet påverkar mig starkt. Rödhamn betyder massor för mig och dess klippor finns förstås med på ett hörn i frimärksutgåvan. Stenarna på frimärksarket ligger vid ett av mina favoritställen där jag med utsikt över havet och radiofyren gärna sitter och skissar, berättar Anette.

Den åländska skärgården med sin mosaik av många öar, grunda vikar och viksystem utgör en unik övärld i Östersjön, med fler än 6700 öar som är över 2500 m² och ca. 20 000 öar som är mindre än 0,25 hektar.

Havet och skärgården med dess möjligheter till lugn, friluftsliv och naturupplevelser attraherar över 1 miljon turister årligen.

Namn Sepac 2024 – toppsevärdheter
Utgivningsdatum 8.5.2024                                                                      
Konstnär Anette Gustafsson
Formgivning Johanna Finne
Upplaga 40 000
Valör Europa (3,20 €)
Pris FDC 4,20 €
Frimärksstorlek 50 x 25,2 mm
Arkstorlek 2 × 12 frimärken
Papper 110 g/m2
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset
Tryckeri Cartor Security Printers

Beställ frimärke och förstadagsbrev i webbshoppen på alandstamps.com, per post till Åland Post Frimärken, PB 1100, AX-22111 Mariehamn, Åland, Finland, per mejl: stamps@alandpost.com eller per telefon: +358 (0)18 636 639

Tillbaka till blogg