Ålands frimärken fyller 40 år

Ålands frimärken fyller 40 år

Den 1 mars 2024 firar Åland Post 40 år av egna frimärken med utgivningen av ett miniatyrark, utformat av den internationellt verksamma illustratören Tzenko Stoyanov. ”Varje frimärke bär på en berättelse om Åland. Under 40 år har dessa miniatyrkonstverk förmedlat bilden av Åland till omvärlden och lockat både samlare och besökare. Årets jubileumsutgåva har temat gränslös kommunikation. Med värme och humor beskriver motivet en drömresa genom frimärken med åländska och postala element. Historia och tradition möter framtid och innovation och visar glädjen i att samla frimärken, skicka och få post.”, säger Johanna Finne, Marketing Design Manager på Åland Post Frimärken.

När de första åländska frimärken gavs ut 1 mars 1984 var det resultatet av en mångårig process som startade redan på 1950-talet. Vändningen kom 1979 då ålänningarna vände sig till justitieministeriet och motiverade anhållan om egna frimärken med att de skulle vara en viktig symbol för självstyrelsen. 1982 godkände Finlands president Mauno Koivisto den åländska frimärksförordningen och 1984 gavs de första åländska frimärken.

Från 1984 till 1992 stod Post och telestyrelsen i Finland för frimärksframtagningen, medan motiven togs fram i samarbete med Ålands landskapsstyrelse och dess frimärksdelegation. Den 1 januari 1993 trädde en ny självstyrelselag i kraft som gav Åland rätt att grunda ett eget postverk. Posten på Åland övertog då framtagningen och försäljningen av de åländska frimärkena som nu har getts ut i 40 år.

En debutant i frimärksammanhang, svensk-bulgariske illustratören Tzenko Stoyanov antog utmaningen att fånga essensen av Ålands frimärken och samlandet. Så här beskriver han arbetet med jubileumsutgåvan:

Jag ville ge miniatyrarket en tidlös, sagolik känsla genom en lätt surrealistisk berättelse där havet blir rymden, båtarna rymdskepp och fåglarna brev. Med motivet vill jag visa att det inte finns några gränser för kommunikation och Åland genom Posten sträcker ut en hand för att skicka kärlek och fred till världen och universum. Jag ritade allt för hand och bearbetade sedan det digitalt, allt i en mer eller mindre traditionell stil med en samtida smak.

Namn Ålands frimärken 40 år
Utgivningsdatum 1.3.2024
Konstnär Tzenko Stoyanov
Formgivning Johanna Finne
Upplaga 20 000
Valör 2 × 6 €
Pris FDC 13,00 €
Frimärksstorlekar 35 x 28 mm, 21 × 28 mm
Arkstorlek 120 × 80 mm
Papper 110 g/m2
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset + prägling
Tryckeri Cartor Security Printers

   

Beställ miniatyrark och förstadagsbrev i webbshoppen på alandstamps.com, per post till Åland Post Frimärken, PB 1100, AX-22111 Mariehamn, Åland, Finland, per mejl: stamps@alandpost.com eller per telefon: +358 (0)18 636 639.

Tillbaka till blogg