Ålands frimärke med Vikingamarknaden korat till vackraste Sepac-frimärke 2023

Ålands frimärke med Vikingamarknaden korat till vackraste Sepac-frimärke 2023

Åland Post har idag nöjet att berätta att det åländska frimärket med Vikingamarknaden har röstats fram som det vackraste Sepac-frimärket 2023. Online-omröstningen genomfördes av SEPAC, samarbetsorganet för de små postverken i Europa, som varje år ger ut frimärken på ett gemensamt tema. 2023 års tema var traditionella marknader och Ålands bidrag vann gehör bland Europas samlare.

Åland Posts Sepac-frimärke gavs ut 27 juli 2023 och fångar folklivet och den unika atmosfären på Vikingamarknaden som är en av Ålands populäraste sommarmarknader.

Den åländska fotografen och frimärksdebutanten Alice Åkerblom valde att rikta fokus mot det mjuka och inbjudande – kvinnor och barn – framför de traditionella stridscenerna, vilket tilltalade samlarna och gav det åländska frimärket drygt 39 % av rösterna. Grönlands frimärke knep andra platsen, medan Maltas bidrag tog hem tredje platsen.

Vikingamarknaden äger rum i Kvarnbo i Saltvik på Åland under tre dagar i juli varje år och besökare bjuds på allt från hantverksförsäljning av textilier, smide och läderarbeten, mat och dryck i vikingastil till uppvisningar av dans, musik och stridsteknik.

Omröstningen pågick från september 2023 till januari 2024 på Sepacs hemsida Stamp Competition – 2023/24 – Traditional Markets | SEPAC Stamps och totalt 9 frimärken från 9 olika små länder och regioner i Europa ingick i omröstningen. Årets vinst innebär att det är tredje gången som Åland vinner titeln som årets vackraste Sepac-frimärke.

SEPAC är en organisation för de små postverken i Europa som sedan 2007 gett ut frimärken på ett gemensamt tema. Organisationen består idag av 12 medlemmar, varav de flesta medlemmarna ger ut egna Sepac-frimärken varje år. Medlemmar är Åland, Färöarna, Gibraltar, Grönland, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco och Vatikanstaten. Mera information om SEPAC samarbetet och dess medlemmar finns på www.sepacstamps.eu.

 

Beställ frimärken i webbshoppen på https://alandstamps.com , per post till Åland Post Frimärken, PB 1100, AX-22111 Mariehamn, Åland, Finland, per mejl: stamps@alandpost.com eller per telefon: +358 (0)18 636 639.

Tillbaka till blogg