Ålands första lantråd fyller 150 år

Ålands första lantråd fyller 150 år

Den 15 februari 2023 är det 150 år sedan Carl Björkman föddes. Han var en av ledarna i Ålandsrörelsen som ledde kampen för en återförening med Sverige, men han kan också tillskrivas titeln självstyrelsens arkitekt. Åland Post firar jubilaren med ett porträttfrimärke.

Carl Björkman föddes i Åbo 1873 och utbildade sig till jurist i Helsingfors. 1903 bosatte han sig på Åland då han fick tjänsten som länsman på Föglö. Hans politiska engagemang för Åland fick sin början 1905 under finska generalstrejken när han valdes till vice ordförande i den åländska storstrejkskommittén. Från att inte haft några band till Åland kom han snart att bli en av det åländska samhällets ledare tillsammans med Julius Sundblom.

Carl Björkman hade en central roll i Ålandsrörelsen. Han organiserade bland annat namninsamlingarna för en återförening med Sverige och övertygade svenske kungen att skicka skyddstrupper till Åland under finska inbördeskriget.

Efter Nationernas förbunds beslut om självstyre för Åland valdes Björkman 1922 in i det första landstinget och utsågs då till lantråd. Han fick ta itu med mastodontuppgiften att som chef för den nya landskapsnämnden – som bestod av 5 ledamöter – bygga upp självstyrelsens förvaltning och lagberedning. Han lade grunden för självstyrelsens former, både när det gällde förhållandet mellan landsting och landskapsnämnd, men även för relationen mellan Åland och de finländska myndigheterna.

Björkman återvaldes två gånger till lantråd. 1938 blev han tvungen att avgå efter en misstroendeomröstning på grund av en avvikande åsikt i fråga om Ålands neutralitetsskydd och försvar. Carl Björkman avled 5 september 1948.

Fakta om utgåvan

Utgivningsdatum: 15.2.2023                                            
Formgivning Johanna Finne
Upplaga 45 000
Valör 4,00 €
Pris FDC 5,00 €
Frimärksstorlek 26 × 25,97 mm
Arkstorlek 2 × 20 frimärken
Papper 110 g/m2
Perforering 13 per 2 cm
Tryckmetod 4-färgsoffset
Tryckeri Cartor Security Printers

Beställ frimärke och förstadagsbrev i webbshoppen. 

Tillbaka till blogg