Åland Posts frimärksprogram 2024

Åland Posts frimärksprogram 2024

Åland Post gläder sig åt att presentera 2024 års frimärksutgåvor som ges ut vid sju tillfällen mellan februari och oktober.

”Varje frimärke bär på en historia om Åland. 2024 ser vi fram emot de åländska frimärkenas 40-årsjubileum, som vi firar med en jubileumsutgåva. Bland övriga frimärken som våra fantastiska konstnärer har skapat hittar du förtjusande naturupplevelser, levande kulturmiljöer och maritima motiv. Nästa år är även ett OS-år som vi har valt att uppmärksamma genom att fira en av Ålands första olympier, friidrottaren Frej Liewendahl som för 100 år sedan deltog i OS i Paris”, säger Eivor Granberg, affärsområdeschef för Frimärken & Posttjänster.  

1 februari 2024

Frimärksåret inleds med en ny serie självhäftande frankeringsetiketter som har tema Metamorfos. Finländska illustratören Sofia Pusa debuterade som frimärkskonstnär med Åland Posts Europafrimärke 2023 på temat fred. Nu illustrerar hon sina första portomärken som visar livscykeln för nässelfjäril (Aglais urticae), kålfjäril (Pieris brassicae), grönsnabbvinge (Callophrys rubi) och silverstreckad pärlemorfjäril (Argynnis paphia).

Samma dag startar en ny treårig frimärksserie med båthus, en unik byggnadstyp och ett självklart inslag i den åländska kustmiljön. Det ena frimärket visar ett traditionellt båthus i Finnö på Kökar som kallas Greggkils sjöbod, medan det andra frimärket presenterar båthus i vinterdvala vid Västerängaviken i Lemland. Ålandsfotografen Kjell Söderlund står bakom bilderna.

1 mars 2024

Alltsedan de första åländska frimärkena gavs ut 1984 har de varit omtyckta samlarobjekt för frimärksentusiaster världen över. Den 1 mars firar vi 40-årsjubileet med ett lekfullt och lätt surrealistiskt miniatyrark på temat kommunikation utan gränser, där historia och tradition möter framtid och utveckling. Jubileumsutgåvan är utformad av den svensk-bulgariske illustratören Tzenko Stoyanov, som debuterar som frimärkskonstnär.

Samma dag utkommer ett frimärke som uppmärksammar sjöfartsutbildningen på Åland som under 2024 firar flera jubileum. För 170 år sedan, 1854 lyckades Finström kyrkoherde och Ålands folkbildare Frans Petter von Knorring införa navigation som ett ämne i folkskolan. Den första regelrätta navigationsskolan för utbildning av styrmän och sjökaptener grundades 1874 i Mariehamn och firar alltså 150-årsjubileum under 2024. Den svenska illustratören Rebecca Elfasts frimärke är en hyllning till havets folk och sjöfartstraditionen.

8 maj 2024

Toppsevärdheter utsågs till årets tema för frimärksserien Sepac, som ges ut av de små postverken i Europa. Det åländska frimärket lyfter fram skärgården, en unik övärld som årligen lockar tusentals turister till Åland. Konstnären Anette Gustafsson har fångat en sommarvy över skärgårdslandskapet i akvarell.

Samma dag utkommer också årets Europa-frimärke som har temat undervattensflora & fauna. Bildkonstnären Katja Syrjä debuterar som frimärkskonstnär för Åland Post med ett frimärke som visar ålgräs (Zostera marina). Motivet har Katja framställt genom etsning på kopparplåt. Största delen av Finlands ålgräsängar finns runt Åland och kallas Östersjöns korallrev. Ålgräs är en viktig nyckelart i Östersjön och fungerar som barnkammare för många andra arter.

7 juni 2024

Sommaren inleds med utgivning av årets frimärkshäfte med Smyckeskonst från Åland. Fotograf för utgåvan är Tiina Tahvanainen. De präglade och silverfolierade frimärkena visar fyra handgjorda smycken från Maria Karlström och Annika Åkerfelt, två framstående smyckeskonstnärer från Åland. Guldsmeden Maria Karlströms hängsmycke Blomman™ är en åländsk smyckesikon och ringen Eva, inspirerad av potatis, valdes till Finlands vackraste ring 2022. Ädelmetallsmeden Annika Åkerfelt gör smycken för både vanligt folk och kungligheter, och finns även representerad på Nationalmuseet i Stockholm. Frimärkena visar en brosch och örhängen, inspirerade av naturen och filtrerade genom Annikas formspråk till unika smycken.

En ny helsakskortserie som har tema Längtan lanseras också denna dag. De fyra korten har skapats av illustratören Lasse Harkkala, som i sina akvarellmålningar tolkat olika former av längtan.

24 juli 2024

Den 24 juli återvänder den internationella segelfartygstävlingen The Tall Ships Races till Mariehamn och evenemanget tillägnas ett frimärke som omtyckte konstnären och skepparen Allan Palmer har utformat. Frimärksmotivet lyfter fram gemenskapen och utbildningen som ungdomar får ombord på ett traditionellt segelfartyg, vilket är segeltävlingens centrala fokus. 

Dagens andra utgivning firar ett 100-årsjubileum i åländsk olympisk sporthistoria. Friidrottaren Frej Liewendahl (1902–1966) från Mariehamn var en av Ålands första olympier och ingick i Finlands landslagstrupp vid OS i Paris 1924, där han deltog i bland annat 1500-metersloppet. Illustratören Ezgi Johansson debuterar som frimärkskonstnär med denna utgåva.

9 september 2024

Även detta år har Åland Post gett en konstnär fria händer att tolka ett frimärksmotiv som ges ut den 9 september. Uppdraget gick till konstnären Carolina Sundelin som har döpt sin utgåva till Ute på holmen. Carolina har inspirerats av blomsterprakten och växtligheten på de små skärgårdsholmarna runtom Åland med bland annat gräslök som hon beskriver som ”Nordens lavendel”.

23 oktober 2024

Årets sista frimärksutgivningar inkluderar den elfte och nästsista delen i frimärksserien med de kinesiska horoskopdjuren med åländsk twist. Inför Ormens år har konstnären Martin Mörck dykt ner i de åländska vattnen och illustrerat en simmande snok på miniatyrarket.

Två julfrimärken avslutar frimärksåret. På tema ”stickat” bjuder illustratören Anna Pers Bräcke på vintervarma hemstickade julklappar. Anna har även illustrerat årets självhäftande julmärken för dekoration av brev och paket.

Du hittar videopresentationen av frimärksprogrammet 2024 på vår hemsida.

Frimärkena finns till försäljning i vår webbshop cirka en månad innan respektive utgivningsdag på alandstamps.com.

Tillbaka till blogg