Åland Post vinner internationellt frimärkspris

Åland Post vinner internationellt frimärkspris

Vi är glada att berätta att det åländska frimärket ”Burkbåt” av Christoffer Relander har vunnit pris för mest kreativa frimärke 2023. Utmärkelsen delades ut av den italienska akademin för filateli och posthistorias vid Asiago International Award for Philatelic Art. Det är första gången som ett åländskt frimärke tilldelas en utmärkelse i denna ansedda tävling som ofta kallas ”filatelins Oscars”.

Det prisbelönta frimärket gavs ut 9 juni 2023 och är skapat av den finländske konstfotografen Christoffer Relander. Vinnarna i 54:e upplagan av ”Asiago International Award for Philatelic Art” avslöjades under en ceremoni den 21 juli 2024 i Asiago, Italien, där den italienska akademin för filateli och posthistoria belönade frimärket Burkbåt och hyllade det för dess innovativa tillvägagångssätt och uttrycksfulla bildspråk.

Juryns motivering löd: "Priset tilldelas Åland Post för att ha gett en konstnär full kreativ frihet, och fotografen Christoffer Relander för att ha skapat en uttrycksfull bild som är både realistisk och drömlik, och förmedlar oförglömliga barndomsminnen."

Christoffer Relander beskriver sin frimärksutgåva som ett konserverat barndomsminne från Åland. I Åland Post Frimärkens filmserie med frimärkskonstnärer berättar Christoffer närmare om skapelseprocessen av frimärket och hur frimärksidén uppstod och genomfördes: Besök frimärksfotografen Christoffer Relander – Åland Stamps (alandstamps.com)

Asiago Premio Internationale d´Arte Filatelica har funnits i över 50 år och är en av de mest respekterade tävlingarna inom filatelibranschen och belönar framstående frimärkskonstverk i fem kategorier.

Utöver Åland utdelades priser till postverken i Tjeckien och Luxemburg som delade på huvudpriset, medan Brasilien, Kroatien och Italien mottog pris i kategorierna turism, miljö och kultur.

Beställ frimärket i webbshoppen, per post till Åland Post Frimärken, PB 1100, AX-22111 Mariehamn, Åland, Finland, per mejl: stamps@alandpost.com eller per telefon: +358 (0)18 636 639.

Tillbaka till blogg